Pàgines

diumenge, 28 de juliol del 2013

gEdit com editor i processador de LaTeX

gEdit és l’editor de text que per defecte ve amb Gnome2, l’escriptori d’Ubuntu. És un programa senzill, però força interessant, que obre i edita tota mena de documents de text i de llenguatges de marques. Tant hi podem editar codi HTML, com XML com, ho veurem en aquest article, LaTeX.

De entrada gEdit no es contenta en mostrar els caràcters sobre un fons blanc, sinó que reconeix i destaca les etiquetes o marques si el document en conté i ens mostra, a més, el número de línia.

Ara bé, gEdit permet afegir connectors que amplien les possibilitats d’edició del programa. Alguns d’aquests connectors o plugins ja venen preinstal·lats en el programa i només cal activar-los. D’altres, com el connector LaTeX, el que ens interessa, cal descarregar-los i instal·lar-los.

Podem descarregar el connector de LaTeX de la pàgina web del projecte, descomprimir el fitxer comprimit que baixa i copiar-ne el contingut a la carpeta HOME/.gnome2/gedit/plugins.

Aleshores obrim el programa i des de les Preferències, activem el connector. El resultat és que ara podrem crear nous documents de LaTeX, taules, incloure gràfics, etc. amb l’ajut d’assistents que ens facilitaran la tasca. També podrem inserir entorns, canviar el format del text i inserir símbols científics fent clic sobre les icones corresponents.

Ara bé, el connector no fa córrer LaTeX. Per poder compilar el document tex editat amb gEdit cal que instal·lem al nostre sistema el programa rubber que es pot descarregar del Centre de Programari d'Ubuntu.

Un cop instal·lat, també només amb un clic sobre la icona corresponent gEdit compilarà el document i ens mostrarà el resultat en el format de sortida desitjat.

Podeu veure amb molt més detall aquest procés en l’article adjunt en format PDF i veure el fitxer tex font que s’ha editat i compilat des de gEdit.

Afegit el 21/març/2008:

Per defecte el visor de documents PDF del gEdit és el d’Gnome. Però es pot canviar a AdobeAcrobat anant a:
Edita -> Preferències -> Connectors -> seleccionant LaTeX Plugin -> botó Configura el connector. 
Això obre una finestreta des d’on configurar el connector amb 3 pestanyes. Triem la del mig anomenada Build profiles (perfils de construcció) i triem el perfil PDF (rubber): el seleccionem i fem clic sobre el botó Edita fet que ens obre una nova finestra d’edició del perfil PDF.

Anem a la secció Viewing command i canviem gnome-open "%e.pdf" per acroread "%e.pdf". Després acceptem totes les finestres obertes i tanquem. La propera visualització es farà amb el visor d’Acrobat.



Publicat per primera vegada el dijous 14 de febrer de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada