Pàgines

dimarts, 23 de juliol del 2013

Instal·lació manual de paquets

No tots els paquets estan disponibles per a MiKTeX [o la nostra distro]

A vegades tot navegant trobem un paquet que pensem que ens pot ser força útil. Els que utilitzem MiKTeX aleshores anem al gestor de paquets (MiKTeX Package Manager) i el busquem a l’amplia base de dades. La majoria de cops el trobem, però també és veritat que no tots hi són, especialment aquells més recents o més minoritaris. Què fer en aquest cas?

Vaig plantejar aquest dubte ara fa cosa d’un parell de mesos a la llista de correu esTeX i em va contestar amb tota claredat Laura, una collistera. En aquest article descriuré aquest procés que, un cop es coneix, és ben senzill.

1. Primer pas: localitzar el paquet d’interès. El millor lloc de la xarxa és, sens dubte el TeX Catalogue OnLine a CTAN. Per posar un exemple podem cercar-hi el paquet shortlst que permet estalviar espai en enumeracions d’elements curts.

2. Segon pas: descàrrega del paquet. Recomanable fer clic amb el botó dret del ratolí i triar l’opció Desa l’enllaç al disc perquè ens permet triar en quin directori del nostre ordinador volem desar-lo. Sol baixar un fitxer comprimit en format zip.

3. Tercer pas: descompressió. Com que tenim localitzada la ubicació del fitxer serà, després, més fàcil accedir-hi des de l’Indicador d’ordres. Sol aparèixer, com a mínim, el fitxer amb extensió ins (shortlst.ins seguint el nostre exemple) i que moltes vegades ve acompanyat d’un fitxer de documentació amb extensió dtx (shorlst.dtx al nostre exemple).

4. Quart pas: creació del fitxer sty. D’això se n’encarregarà latex des de l’Indicador d’ordres. Els usuaris de windows tenim bastant oblidada aquesta finestreta negra, però la podem trobar anant a Inicia -> Programes -> Accesoris -> Indicador d’ordres. Amb un clic situem el cursor dins i hem d’anar a cercar la carpeta on hem desat els fitxers descarregats a base de canviar de directori amb el comandament cd nomdirectori/nomsubdirectori. Quan hi siguem podem comprovar que els fitxers desitjats hi són escrivint el comandament dir que llista tots els fitxers del directori. Aleshores, per crear el fitxer d’estil amb extensió sty simplement escrivim l’ordre:
 latex shorlst.ins
que el crearà. Per tal de resoldre possibles problemes de referències internes val la pena tornar-ho a fer un altre cop. El resultat serà el fitxer shortlst.sty.

Ara anem al directori C:\texmf\tex\latex i creen manualment una carpeta que anomenen com shortlst a l’interior de la qual portem el fitxer shortlst.sty.

5. Cinquè pas: creació de la documentació. Per crear la documentació tornem a l’Indicador d’ordres, però aquest cop escrivim: per obtenir un fitxer DVI (shortlst.dvi):
 latex shorlst.dtx
o per obtenir un fitxer PDF (shortlst.pdf):
 pdflatex shorlst.dtx 

 Ara, per acabar i endreçar la documentació, anem al directori C:\texmf\doc\latex i creem manualment una carpeta que anomenen com shortlst a l’interior de la qual portem els fitxers shorlst.dvi o shortlst.pdf.

I ja està.

 Publicat per primer cop el diumenge 28 de maig de 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada