Pàgines

dilluns, 22 de juliol del 2013

Tipus de lletra True Type a LaTeX

MTFI: un programa que ens facilita la instal·lació

[Actualització: amb XeTeX no cal patir perquè es pot compilar un PDF amb qualsevol tipus de lletra ttf o otf]

Una de les coses que portà a l’autor cap a la informàtica i darrerament cap a LaTeX ha estat, sens dubte, els resultats professionals que s’obtenen al tractar textos i documents amb l’ordinador. Per això una de les coses que sempre li ha agradat ha estat provar diferents tipus de lletra en els seus treballs. Ha passat per èpoques barroques en les que ha “decorat” documents amb tipus de lletra que en feien fins i tot difícil la lectura per acabar, darrerament, en un època més “zen” on només utilitza un parell de tipus: una sans serif pels títols i una altra amb serif pel contingut, o a l’inrevés.

Però sempre li recava el fet de no poder usar més tipus de lletra diferents amb LaTeX. Havia llegit alguna cosa en la documentació i alguna intervenció en la llista ES-TEX però ho trobava tan complicat que ho deixava estar per a quan li arribés la jubilació.

Però l’altre dia navegant pel wiki de LyX va trobar una referència a MTFI - MiKTeX TTF Font Installer un petit programa sota llicència GPL que permet instal·lar tipus de lletra True Type a MiKTeX (sota Windows) tot seguint un senzill assistent. D’aquesta manera es poden utilitzar aquests tipus de lletra en documents compilats amb LaTeX. Una molt bona idea. 

Les passes són aquestes:
descarreguem el programari de la web del projecte

  • l’instal·lem al nostre ordinador. 
  • creem un directori nou on hi copiem la font TT que volem instal·lar i que es troba a c:\windows\fonts. Per exemple, si volem la Trebuchet copiem tots els fitxers del tipus de lletra: el normal, la cursiva, la negreta i la negreta-cursiva. 
  • obrim MTFI i triem el directori i el fitxer ttf que volem instal·lar (només el tipus normal, ell solet ja troba els altres). 
  • li donem un nom identificatiu, per exemple trebuc i triem un directori on ens generarà tres documents de mostra amb aquest nou tipus en els formats pdf, dvi i ps .
  • quan acceptem, MFTI comença a treballar i instal·la tot el que cal. 

Quan acaba ens mostra el directori on ha creat els documents de mostra per a que veiem com es veu la lletra. Si seguim les passes anteriors amb el tipus de lletra Trebuchet i, un cop instal·lat, per utilitzar-lo als nostres documents només cal introduir dos comandaments dels documents tex:

  • Al preàmbul escrivim \newfont{\trebuc}{ectrebuc} on trebuc és el nom que nosaltres li hem donat a la lletra i ectrebuc és el nom que li ha donat el sistema i que apareix al capdamunt dels documents de mostra. 
  • A l’inici del document escrivim: \begin{document} \trebuc 


I amb això aconseguirem que el tipus de lletra normal sigui la Trebuchet. No afecta, però, als títols de seccions, subseccions, etc. Si només volem que sigui un tros de text el que estigui en aquesta lletra hauríem d’escriure \trebuc{text tan llarg com vulguem}.

Obriu el document pdf adjunt per veure el resultat de l’aplicació d’aquest tipus de lletra i, també, el document text font d’on s’ha obtingut.

Publicat per primer cop el diumenge 8 de gener de 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada