Pàgines

dijous, 1 d’agost del 2013

Caràcters accentuats a les propietats PDF del document

Els documents PDF tenen una característica força interessant que permet conèixer-ne el contingut sense necessitat d’obrir-los. Ens referim a les Propietats del document. Per accedir-hi només cal fer clic sobre Propietats del fitxer (que apareixen al clicar el botó dret del ratolí sobre el nom del fitxer quan el tenim en el navegador de fitxers):



També podem accedir-hi amb el document PDF obert en qualsevol lector (com ara Okular, Evince o Adobe Reader) des del menú Fitxer -> Propietats:



Ara bé, quan es generen PDFs des de LaTeX moltes vegades ens trobem amb problemes perquè el format no accepta segons quins caràcters en aquests camps. En concret no admet paraules accentuades provinents del comandament:
\hypersetup{
 pdfauthor=NomAutor,
 pdftitle=Títol,
 pdfsubject=TemaDelDocument,
 pdfkeywords=ParaulesClau,}
En aquest article, però, veurem un truc que podem usar per fer-les aparèixer. Es tracta d’aprofitar una de les eines del paquet hyperrref: el comandament
\pdfstringdef{variable}{CadenaDeText} 
Aquest comandament permet introduir una CadenaDeText amb els caràcters accentuats i passar-la a una variable que, en acabat podem traslladar a les propietats del document a través de hypersetup.
Vegem-ne un exemple usat per fer el document PDF adjunt a aquest article el codi del qual es pot trobar també el el fitxer tex font adjunt. Primer definim la variable Titol:
\pdfstringdef{\Titol}{Caràcters accentuats a les propietats PDF del document}
Ara podem escriure:
\hypersetup{pdftitle=\Titol}
i quan processem el document, a la propietat del PDF "Títol" apareixerà el text amb les vocals accentuades.

Aprofitem l’avinentesa per tractar d’un altre comandament del paquet hyperrref que permet fer aparèixer textos alternatius als marcadors del PDF. Als marcadors dels PDF (bookmarks) no hi podem aparèixer fórmules matemàtiques, per exemple, però sí al títol de la secció que obren aquests marcadors.

Per solucionar el problema i tenir un text alternatiu per al marcador podem usar el comandament:
\texorpdfstring{TextLaTeX}{TexAlternatiuSenseLaTeX}
Per exemple, si obriu els marcadors del PDF adjunt veureu que la primera secció titulada al document La fórmula de l’àcid sulfúric H2SO4 en el marcador apareix simplement com a: La fórmula de l’àcid sulfúric per evitar que la fórmula no surti mal escrita. Això s’ha aconseguit escrivint:
\section{\texorpdfstring {La fórmula de l'àcid sulfúric $H_{2}SO_{4}$}{La fórmula de l'àcid sulfúric}}



Publicat per primera vegada el dissabte 13 de febrer de 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada