Pàgines

dimarts, 6 d’agost del 2013

writeLaTeX

Un editor en línia col·laboratiu amb previsualització immediata.

Treballar amb writeLaTeX no exigeix estar-hi registrat, si algun membre ens envia l’enllaç a un projecte seu podem editar-lo, previsualitzar-lo, processar-lo i descarregar el PDF resultant o bé els fitxers font que componen el projecte. Podeu comprovar-ho seguint aquest enllaç on hi ha una prova de mostra.

Tanmateix sempre és millor aconseguir gratuïtament un compte d’usuari per poder utilitzar a fons les possibilitats que ofereix. Un cop registrats la web ens proposa que seguim algun d’aquests camins:
 - Crear un document de text nou.
 - Crear una nova presentació.
 - Crear el nostre propi document en un fitxer en blanc.

 El lloc està a més enllaçat amb altres espais web amb exemples de documents que es poden fer amb LaTeX com ara howtotex.com o texample.net.

També podem trobar diferents exemples de plantilles de documents -per fer un CV, un article a doble columna, etc dins el mateix web.

Si hem triat crear un document de text veurem que entrem en una pantalla dividia per la meitat: a l’esquerra trobem el codi comentat i preparat per ser editat directament en pantalla. I a la dreta tenim la previsualització del document font que s’actualitza contínuament a mesura que editem el codi font.


Des del menú Fitxers (files) hi ha la possibilitat de carregar fitxers d’estil propis i usar-los, o bé fitxers d’imatge, bibliografia o de qualsevol altre tipus. Un cop els hem carregat els podem utilitzar en la compilació.

Quan hem acabat de compilar podem descarregar un fitxer comprimit amb tots els fitxers utilitzats en el projecte i el PDF resultant (writeLaTeX utilitza el compilador pdflatex, per ara no dóna suport a ConTeXt o XeLaTeX).

Però el que el fa especialment útil és que els projectes poden ser col·laboratius. writeLaTeX associa a cada projecte un enllaç que, si el propietari dóna a conèixer a un grup de col·laboradors, aquests poden accedir-hi i editar-lo exactament igual que si en fossin el propietari.

Hi ha aspectes millorables, tanmateix. Per exemple la gestió dels projectes o el fet de conèixer qui ha editat què (control de versions). Suposem que amb el temps els desenvolupadors aniran millorant aquests i altres aspectes.

Per concloure podem dir que és una excel·lent eina pels que volen començar a treballar amb LaTeX i pels que treballen en un ordinador que no tingui instal·lat LaTeX (el de la feina, un de prestat, un de poc potent, etc). Val la pena visitar-lo i usar-lo.

Publicat per primera vegada el diumenge 27 de gener de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada