Pàgines

dilluns, 29 de juliol del 2013

Compilar LaTeX on line

No cal tenir instal·lat LaTeX a l’ordinador per treballar-hi i compilar documents.

Podem recórrer a solucions web. Fa temps que li dono voltes a la possibilitat de compilar fitxers tex directament en un lloc web, alliberant així a l’usuari d’haver-se d’instal·lar res a l’ordinador. En l’article sobre ConTeXtlive ja parlàvem sobre aquest lloc web des d’on podem compilar documents de ConTeXt. També a l’article sobre mimetex citàvem la possibilitat de compilar fórmules matemàtiques al lloc web del projecte.

Però arran d’un missatge a la llista ES-TEX@LISTSERV.REDIRIS.ES en què un usuari volia saber com processar LaTeX en un ordinador que no fos el seu, han anat apareixent una sèrie de llocs web que ofereixen aquesta possibilitat. A continuació n’estudiarem alguns veient quins avantatges ofereixen i quins inconvenients presenten.

[Actualització: actualment hi ha dos molt bon llocs per editar, compilar i desar documents LaTeX que són shareLaTeX i writeLaTeX als quals dedicarem articles específics.]

LaTeX Previewer

El LaTeX Previewer d’en Troy Henderson, un professor de Matemàtiques de la University of Mobile, és una pàgina en la qual podem escriure el cos del document (allò que va entre el \begin{document} i l’\end{document} i obtenir una previsualització (en format d’imatge PNG o SVG del document compilat que, en acabat, podem baixar en format PDF, EPS, SVG o,directament, el fitxer tex font.

Els contres són que no podem modificar el preàmbul del document amb nous paquets, tot i que l’autor ens permet afegir-ne algun d’una llista i que n’hi proposem de nous per correu electrònic. El cas més sagnant és el la codificació, que no permet incloure els caràcters catalans.

Per començar a treballar amb LaTeX és un lloc força interessant, en especial pel que fa a prova de fórmules, gràfics, etc. A destacar que el mateix autor, tot un especialista en Metapost, manté un previsualitzador de MP que, espero que aviat, ens pot permetre fer proves per aprendre aquest llenguatge de creació gràfics tant potent.

Sciencesoft .at

Aquesta empresa austríaca dedicada a l’elaboració de programari educatiu té dos processadors de LaTeX, un en format Flash i un altre com a formulari HTML. En els dos casos el funcionament i el resultat és el mateix.

Ofereix una bona llista de plantilles de documents (fórmules, text, caràtula de CD, etc) que es poden copiar a la casella d’edició i personalitzar-les. Es pot triar el format de sortida: pdf o fitxer d’imatges (png, jpeg, bmp, psd (per a photoshop) així com la qualitat (de 20 a 600dpi). Després, prement el botó d’execució podem veure un informe que, si tot ha anat bé, mostra el temps d’execució i, si no ha anat bé, dóna els missatges d’error que genera LaTeX.

Els inconvenients principals [Actualització: que tenia en un principi han estat resolts] són que no es poden demanar fitxers al preàmbul, especialment problemàtic en el cas de la codificació de caràcters (no admet la utf8), que hi falten paquets bàsics, com ara l’hyperref i que no es poden resoldre les referències creuades. [El límit dels fitxers a compilar és de 131072 caràcters]. Un bon intent que hauria de millorar.

Compilador de LaTeX

Aquest compilador web sens dubte és el millor dels que hem provat, està allotjat a la web de la Facultad de Ciencias de la UNAM i va sorgir arran d’un curs de LaTex que hi van fer.

Les millores respecte als llocs anteriors són evidents:

  • de entrada hem de triar entre dues opcions: redactar el document tex en la web del lloc pujar els fitxers tex, bib i d’imatge en un fitxer comprimit zip 
  • podem triar el tipus de document font: TeX, LaTeX (sortida DVI) o PDFLatex (sortida PDF) 
  • també podem triar el format de sortida: DVI o PDF 
  • és necessari que la codificació sigui utf8 perquè el seu servidor funciona així, fet que facilita enormement la gestió de llenguatges. 

Podeu fer una prova aprofitant per pujar a compilar el fitxer comprimit adjunt a aquest article que conté un document tex font (amb referències creuades, enllaços i està codificat en utf8) i un fitxer d’imatge. El resultat serà el que podeu veure en el PDF adjunt i que ha compilat aquest lloc web.

Si se li hagués de posar nota, seria un Excel·lent: és el lloc web on compilar LaTeX.

 Publicat per primera vegada el diumenge 25 de maig de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada